Tildelingen af Michelin stjerne er et årligt tilløbsstykke og atter en gang klare de danske restauranter sig godt. Det gælder også for den grønne stjerne – eller femkløver - fra Michelin, hvor 2 nye danske spisesteder er suppleret til det grønne selskab, som i alt består af 17 danske restauranter.
Om de nye på listen
De to nye er Alimentum i Aalborg og Tri ved Agger.
Om Alimentum skriver Michelin-guiden bl.a.:
Deres pris for bæredygtig gastronomi er fuldt ud fortjent i betragtning af de tætte bånd køkkenet har til deres gård, Lille Østergaard. Madlavningen er i konstant dialog med landbruget, hvor man arbejder med, hvilke årstidens råvarer der er til rådighed, og konserverer flere ingredienser til vinteren.
Om Tri skrives der:
Som med mange andre restauranter med grønne stjerner er menuen her dikteret af årstiderne og hvad der er tilgængeligt, mens 98% af ingredienserne også kommer fra lokale producenter… Den bæredygtige tilgang strækker sig ud over maden og også ind i vinkortet, som kun inkluderer økologiske og biodynamiske valg.
Lille fald i antal grønne stjerner
Mens antallet af de almindelige Michellin stjerne fortsat stiger i Danmark, er der på det grønne område en mindre end sidste år, hvor der var 18 danske restauranter med den grønne stjerne.
Alimentum og Tri er som nævnt kommet med på listen i år, mens Brace i København ikke længere er på listen og Novel i Aarhus er lukket. KOKS på Færøerne er ligeledes midlertidig lukket pga. sit engagement på Grønland.
Flere end Norge og Sverige
Danmark har sammenlagt flere grønne stjerne end de nabolandene, som vi normalt sammenligner os med.
I Norge er de gået ned fra 8 til 6 grønne stjerner, i Sverige har de nu 7 mod 8 sidste år, mens Finland er steget med en, så der nu er 5 restauranter med den grønne stjerne.
Holland fastholder de 15 mærkede restauranter fra sidste år, mens vores store tyske nabo mod syd er steget med 6 til 78 stjerner, som dog er overgået af Frankrig, som har haft en vækst fra 90 til 104 grønne stjerner.
Sammenligning med nærmarkede
Green Star | Forskel | |
Danmark | 17 | -1 |
Sverige | 7 | -1 |
Norge | 6 | -2 |
Finland | 5 | +1 |
Polen | 15 | |
Holland | 15 | 0 |
Tyskland | 78 | 6 |
Frankrig | 104 | 14 |
Green Star Restauranter i Danmark:
- Alchemist, Copenhagen
- Alimentum, Aalborg – New
- Alouette, Copenhagen
- Ark, Copenhagen
- Bistro Lupa, Copenhagen
- Domestic, Aarhus
- Frederiksminde, Præstø
- Hærværk, Aarhus
- Henne Kirkeby Kro, Henne
- Kadeau Bornholm, Åkirkeby
- Kadeau Copenhagen, Copenhagen
- LYST, Vejle
- Molskroen, Ebeltoft
- Moment, Rønde
- noma, Copenhagen
- Tèrra, Copenhagen
- Tri, Agger – New
Om den grønne Michelin-stjerne
Der er ingen specifik formel for tildeling af en grøn Michelin-stjerne. Michelin-inspektørerne leder simpelthen efter dem, der yder en kæmpe indsats, når det kommer til deres bæredygtige indsats.
De overvejer ting såsom: oprindelsen af ingredienserne; brugen af sæsonbestemte produkter; restaurantens miljømæssige fodaftryk; madaffaldssystemer; generel bortskaffelse og genbrug af affald; ressourcestyring; og kommunikationen mellem teamet og gæsterne om restaurantens bæredygtige tilgang.